Book

Plannen uitvoeren!

Plannen maken is altijd makkelijk, maar echt beginnen is bijna het moeilijkste dat er is. Een raar fenomeen dat er natuurlijk de oorzaak van is dat de meeste ideeën die bedacht worden nooit tot uitvoering worden gebracht.

Maar neem nou een andere vorm van starten, vernieuwen of herstarten. Je hebt al een bedrijf en na lange tijd denk je dat het een enorme sleur aan het worden is. Dat overkomt zelfs de beste.

 

Tja, en daar wil ik weleens even over hebben, want over starters wordt genoeg gepraat. Nee, hier hebben we het nu eens over bestaande bedrijven die zichzelf willen heruitvinden, een nieuwe start willen maken, willen innoveren. Hoe moet dat dan toch.

 

Welnu, volgens mij is dat een typisch ondernemend fenomeen, want een echte ondernemer bedenkt dagelijks nieuwe innovaties, ziet elk moment wat er goed gaat en wat er fout gaat en speelt daar continu op in. Want als een ondernemer stopt met continu innoveren, moet ie wel dood zijn. Het zit in de aard van het beestje dat er ieder moment nieuwe ideeen door het hoofd van de ondernemer spelen. Met vragen als “waarom verkocht ik vandaag niks” tot heb ik wel het juiste segment” of “moet ik eigenlijk niet iets anders gaan doen”.

En dat is een moeilijk fenomeen, want je kunt gewoon niet telkens herstarten, of nieuwe plannen invoeren. Je hebt daar geen tijd, geen geld en geen energie voor. Dus het is heel erg belangrijk dat je een goede en perfecte balans vindt tussen doorgaan met wat je aan het doen bent en dat in hele kleine stapjes perfectioneren. En tegelijkertijd blijven afwegen of je geen grote innovaties of vernieuwing moet gaan doorvoeren.

Als je te vaak grote stappen maakt en dus je bestaande business geen kans geeft om te slagen wordt je een voorbeeld van 12 ambachten, 13 ongelukken. Dat wordt dus helemaal niks.

Maar omdat je soms niet weet hoe lang je dan moet doorgaan met je bestaande business, en of je eigenlijk niet aan een dood paard aan het trekken bent is die afweging zo moeilijk. Vaak kun je pas achteraf zeggen of je te lang of te kort bent doorgegaan. Een vriend van mij begon rond het jaar 2000 met een e-bike bedrijf, en faalde. Er was geen markt en hij stopte er op enig moment mee. Niet erg lang daarna explodeerde de vraag naar e-bikes. Hij was te vroeg, maar stopte hij ook te vroeg? Overigens begon hij met wat nieuws hetgeen een enorm succes geworden is.

Het is dus, zoals alles in ondernemersland, een kwestie van leren van vallen en opstaan.

Deel dit bericht

Back