Book

Ondernemen zonder grenzen

Pas op voor commissarissen; met alle goede bedoelingen kunnen ze je toch vaak enorm beperken. Gisteren sprak ik nog met drie fantastische ondernemers die hun commissarissen om advies vroegen over hun toekomst. het advies was zo deprimerend dat ze het wisten; dát was precies wat ze niet wilden!! In zeker zin een goed advies dus. En ze gingen met veel succes precies de tegengestelde richting op en en passant ontsloegen ze ook hun raad van commissarissen.

 

In mijn eerste bedrijf dat zich vanaf 1984 bezig hield met Kunstmatige Intelligentie (de eerste in Nederland by far) hadden we ook zo’n slimme raad van adviseurs. Keurig, slim, voorzichtig en niet ondernemend. En hun advies was; maak er nu eerst in nederland maar een succes van en kijk dan naar de rest van de wereld.

Ik heb dat advies nooit begrepen en overigens ook nooit opgevolgd.

Tot mijn grote irritatie kreeg ik datzelfde advies daarna nog vele malen in andere bedrijven die ik opzette. Eerst lokaal, dan pas internationaal. Ik vond dat toch dom!

 

Allereerst; je hebt een product of dienst en zult toch eerst even moeten kijken waar dat precies past. Misschien is er lokaal wel helemaal geen markt, of maar een piepkleine. Nederland is per slot van rekening maar een postzegel op de wereldkaart. Maar misschien is de lokale makrt meer dan groot genoeg.

Als je het tegenwoordig over technologie hebt dan ontkom je eigenlijk niet aan internationaal gaan. Internet is een technologie zonder grenzen en dat opent automatisch de wereld. Dat was in 1984 nog niet zo, maar ook toen was al wel duidelijk dat technologie bedrijven in Silicon Valley zeker 5 jaar voorop liepen. Om die reden verhuisde ik toen ook maar naar Silicon valley. Alles liep daar voor; van technologie ontwikkeling tot financiers tot ondernemers mentaliteit. Dat gat is wel wat verkleint, maar bestaat nog steeds. Het is zelfs nu nog zo dat een identieke technologie beter aangeboden kan worden vanuit de Valley dan vanuit Nederland. Raar, maar waar.

 

Zijn er dan geen lokale markten meer. Maar natuurlijk. En vaak wijst dat zich vanelf. Als ik een duurzame supermarkt opzet in mijn stad is dat zeer lokaal en zeer nationaal. Maar zelfs dan durf ik de stelling aan dat die lokale markt een onderdeel moet zijn van een internationale community. Ik kan me helemaal niet voorstellen dat er ondernemers bestaan die zich, met gebruik making van alle bestaande technologieen, niet een onderdeel maken van een internationale omgeving.

 

Dus destijds, maar zeker nu, kent ondernemen geen grenzen meer en is de discussie lokaal of internationaal een tamelijk onzinnige.

Deel dit bericht

Back