Book

Maatschappelijk en verantwoord ondernemen, ook wel duurzaamheid genoemd.

“ Duurzaam duurt het langst”

Je kent het gezegde wel, ”eerlijk duurt het langst”. Nou, dat is dan precies hetzelfde als de titel van deze column. Want eerlijk en duurzaam zijn synoniem. En wie wil er nou niet eerlijk zakendoen. Toch?

Vroeger, toen roken nog gezond was, bestonden er hele fabrieken die sigaretten fabriceerden. Aan de lopende band nog wel. Want dat ging een stuk sneller dan met de hand en leverde heel erg veel winst op. Konden ze zomaar racewagens van laten rijden. En reclames maken van hele stoere mannen die sigaretten rookten. Wilden wij er niet allemaal zo uit zien als de Marlboro man?

Op een zeker moment ontdekten wetenschappers dat die sigaretten kanker veroorzaakten, maar omdat dat erg vervelend zou zijn voor de winst werd dat heel lang aan niemand verteld. Er werden zelfs rapporten gemaakt waaruit bleek dat je helemaal geen kanker van roken kreeg. Tja, dat begrijpen we nu niet meer.

Dus, heel erg lang werden miljarden sigaretten verkocht terwijl de makers ervan wisten dat het slecht was voor je gezondheid. En op dat moment vertoon je dus crimineel gedrag. Je maakt iets en weet dat het slecht is. Hoe is het mogelijk zou je zeggen.

De stap naar duurzaam gedrag is van hieruit eenvoudig te maken. Vraag je af of jouw product of diens de wereld tot een betere plek maakt. En die vraag is weer iets eenvoudiger te beantwoorden als je in lange termijnen denkt. Hoe verhoudt jouw product of dienst zich tot komende generaties. Is het slecht of goed voor hen. Laten we eens een kleine oefening doen hiermee.

Productie van schaliegas? Kost meer energie om het uit de aarde te halen dan de energie die het eruit haalt. Noemen we ROEI (return on energy invested). Bovendien is het erg vervuilend. Niet goed voor toekomstige generaties. Stoppen ermee.

Import van gas uit Rusland? Korte termijn oplossing voor een lange termijn energie probleem. Niet duurzaam, want daar kijken we naar de lange termijn.

Verkopen van oneerlijke financiële producten en diensten? Heeft dat dan ook met duurzaamheid te maken? Jazeker, want het is maatschappelijk volkomen onverantwoord, dus niet duurzaam. Het houdt niet duurzaam stand, het duurt niet…

Als je het zo bekijkt gaat duurzaam handelen dus veel verder dan alleen maar groen, alleen maar elektrische auto’s , LED verlichting of afval scheiden. Het gaat om ons totale gedrag. Dat toekomstgericht moet worden. Precies.

En het laatste goede nieuws; bedrijven die duurzaam opereren maken allemaal meer winst op de lange termijn. En da’s helemaal mooi.

Deel dit bericht

Back