Book

Kleren maken de man/vrouw?

Authenticiteit; hoe gedraag je je en hoe zie je eruit. Een veelgebruikt en veelgehoord woord. Autenticiteit kan tot grote resultaten leiden. Kijk maar naar Trump en Clinton. Van Hillary Clinton werd gezegd dat zij op bijna geen enkel moment zichzelf was en dat Donald Trump zei wat hij vond en zich voordeed zoals hij was. Ongepolijst en direct. En dat is blijkbaar waar mensen naar snakken. Het is bijna belangrijker dan de boodschap zelf. 

Blijkbaar wordt er door politici in de Verenigde Staten zoveel toneel gespeeld, beloof en niet gegeven en voorrang gegeven aan eigen belang dat mensen niet meer geloven wat ze zien en horen. En niet alleen door politici in de VS overigens.

Want authenticiteit voel je onmiddellijk. Mensen herkennen en waarderen eerlijkheid enorm. Want eerlijk duurt het langst, toch?

 

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Dat is nou toch een typisch Nederlands gezegde. Wat moet je doen en welke rol moet je spelen om succes te hebben. Hoe moet je je gedragen om veel te verkopen of om geld op te halen bij investeerders.

Ik heb altijd geleerd dat mensen binnen een paar seconden aanvoelen of ze te maken hebben met een oplichter of een eerlijk mens. Dat heb je zelfs al bij sollicitaties.

De sollicitant wandelt naar binnen en je hebt onmiddellijk een gevoel. Als dat een slecht gevoel is ben ik altijd geneigd om te zeggen “laten we onze koffie maar opdrinken en dit gesprek dan beeindigen”, maar daar ben ik waarschijnlijk net te beleefd voor. Maar je weet dan al vanaf het begin dat het zeer waarschijnlijk niks gaat worden.

 

Zelfde voor het enthousiasmeren van investeerders of klanten. Want ook die klanten c.q. investeerders hebben onmiddellijk een gevoel over jou. Wat ben jij voor een vrouw of vent. Ben je eerlijk of speel je een rol. Ik heb veel mensen meegemaakt waar het van af spatte dat ze niet echt waren. Ik heb daar een spuughekel aan!

 

Dat autentieke gedrag is direct door te vertalen naar hoe je eruit ziet. Ben je echt geinteresseerd in je klant of de zakenpartner die je gaat ontmoeten. Zo ja, dan denk je na over wat die klant wil en prettig vindt. Tenminste, als je dat in alle eerlijkheid zelf belangrijk vind. Dan zie je er mooi uit. Of ongeinteresseerd. Het interesseert je of het interesseert je niet. De klant kijkt dwars door de verpakking heen, dus ook door je uiterlijk.  Mensen in een prachtig kantoor met een pak en stropdas, maar geen enkele interesse in de mens tegenover zich zullen niet succesvol zijn, terwijl de persoon in spijkerbroek en T-shirt met een warme belangstelling wel zal scoren.

De verpakking is dus minder relevant dan wat er in die verpakking zit. Maar dat wisten we eigenlijk al.

Deel dit bericht

Back