Book

Ik wens u veel personeel!

Heb je een medewerker? Of heb je er meer? Of heel veel soms. En, hoe voelt dat.

Mijn eerste bedrijf verdubbelde elk jaar in aantal medewerkers en ik vond dat in 1984 nog wel heel stoer. Ik kende het oude Joodse gezegde nog niet, dat luidde “Ik wens je veel personeel”, als je iemand niet mocht.

Als rechtgeaarde zuinige Hollander draaide ik elk dubbeltje om voordat ik het uitgaf, zoals denk ik alle ondernemers doen. Het is duurverdiend geld, zeker op dit moment. Uitgeven daarvan moet zeker meer opbrengen dan het kost.

Dus elke medewerker moest een optimaal rendement maken, als je zo eigenlijk over mensen kunt spreken. Vanaf het moment dat ik mijn eerste medewerker had heb ik altijd heel erg veel nagedacht over hoe die medewerker optimaal zou kunnen functioneren.

Heb je er weleens over nagedacht hoeveel een medewerker kost die twintig jaar in dienst is? Laten we zeggen 2500 euro per maand, plus sociale lasten en belasting, 5000 euro per maand, 60.000 euro per jaar, 1.2 miljoen in twintig jaar. Je doet met het aannemen van een goede medewerker dus eigenlijk een investering van meer dan 1 miljoen euro. Realiseer je je dat weleens? Ik denk dat erg weinig mensen daar bij stil staan. En dan hebben we het nog over een relatief matig salaris, dat in twintig jaar niet stijgt.

Wat zou je doen als je een machine aanschaft die meer dan 1 miljoen euro kost? Precies!

Een medewerker is een kostbaar iets, dat je moet koesteren als de meest kostbare machine. Onbeleefd gezegd, want ik heb getracht al mijn medewerkers te behandelen zoals ik zelf behandeld zou willen worden. Met respect, met eerbied, in een omgeving waar ik optimaal kan functioneren. Met het oog op een lange termijn relatie. Da’s logisch, zou je toch zeggen. Niet?

Het is daarom dan ook zo verbazingwekkend dat zeker de meerderheid van alle werkenden in Nederland hun werk niet leuk vinden. Wat een enorme hoeveelheid weggegooid kapitaal moet dat vertegenwoordigen. Niet te geloven. Ik wens u veel personeel!

Deel dit bericht

Back