Book

Haastige spoed is zelden goed!

Mijn vader zei ooit; “als je nou in je leven gaat ondernemen moet je zorgen dat je net iets meer verdient dan dat je verliest”. Ik begreep dat heel lang niet, omdat ik als jong ondernemer natuurlijk dacht dat ondernemers alleen maar winst maken en heel rijk worden. Zelden of nooit dacht ik aan verliezen. Heeft dat soms met leeftijd te maken?

Maar inmiddels heb ik wel geleerd dat ondernemen te maken heeft met winnen en verliezen. Soms gaat het goed en soms gaat het slecht. Heel slecht. Of heeeel goed. En dat is niet altijd goed te voorspellen. Jullie als ondernemende lezers weten dat als geen ander. Het is een fabeltje dat alle ondernemers zo maar rijk worden. En in grote dure auto’s rijden. Ik ben altijd wel argwanend als ik grote auto’s en grote huizen zie. Hoe vaak is dat niet gewoon uiterlijke schijn met geleend geld.

Tja, en daar raken we een teer punt, dat vaak met geduld te maken heeft. Eigen geld, eigen geld. Daar zit ‘m de kneep.

Start een nieuw bedrijf en denk na over geld lenen of aandeelhouders aantrekken. Heel veel starters denken dat geld lenen duurder is dan aandeelhouders aantrekken. Nou, niets is minder waar. Nieuwe aandeelhouders hebben hoge verwachtingen en willen echt heel veel meer vangen dan een bank, die overigens vaak ook erg duur is. Bovendien geef je met nieuwe aandeelhouders ook zeggenschap uit handen. Nee, een simpele bank lening is veel goedkoper. Neem dat maar van mij aan.

En geduld hebben met geld verdienen is ook een goede les. Niks snel even dit of snel even dat. Niks gokken met pensioen. Over al die zaken moet je met geduld nadenken. Gewoon even iets minder winst, gewoon nog even niet die grote auto of dat grote huis. Geduldig opbouwen van een degelijk bedrijf is nog steeds een goede les. O jee, wat is dat saai, want we willen toch snel laten zien dat we succesvol zijn. Niet dan?

Maar “haastige spoed is zelden goed” zo luidt een oud Nederlands gezegde. En dat geldt zeker voor de financiele planning van en door ondernemers.

En als je dan zorgvuldig, met veel geduld, je zaak opbouwt, denk dan aan de les van mijn vader die zegt dat het soms goed en soms slecht kan gaan. En dat je daar vaak geen invloed op hebt. Bouw dus stiekem ook een potje op naast je bedrijf. Stop niet alles in een potje. Slim, geduldig en sluw. Dat is de juiste strategie.

Deel dit bericht

Back