Book

Gelukkig hebben we toch een kantoor nodig!

Deze column schrijf ik vanuit mijn boerderij in Frankrijk. Vanuit een volledig ingericht kantoor met hele snelle internet verbindingen. Ik werk hier elke dag van 7 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s middags. Bel, schrijf, Skype, conference call. Kortom, ik doe alles wat ik in Nederland ook zou doen.

Waarom schrijf ik dit eigenlijk op? Is iemand er nog in geinteresseerd waar ik ben als ik bel, Skype, facetime, conference call, mail, twitter of chat?

Nee, natuurlijk niet, dat is volkomen irrelevant geworden. Niemand zegt nog “Ik bel je vanuit Frankrijk”, behalve oudere mensen als ik zelf. Want het voegt niks toe.

Vroeger noemden mensen of bedrijven dat nog “het nieuwe werken”, maar dat is een term die we echt al zo’n tien jaar niet meer gebruiken. Niks nieuwe werken, het is gewoon werken, zoals het is en hoort.

Kinderen en families die onze boerderij in Frankrijk bezoeken duiken meestal onmiddellijk het gebied in waar wifi is. Wel een beetje raar en ongezellig, maar men is verslaafd aan dat contact.

Deze column gaat er dus niet over of dit allemaal sociaal wenselijk is of niet (want in mijn ogen is dat echt wel discutabel) maar het gaat over werken en waar we dat doen en waar we dat kunnen doen. Overal dus!!

Zelf vraag ik me vaak af waarom ik nog geld zou uitgeven aan kantoorruimte. Ik heb een huis met een kantoor en een boerderij in Frankrijk met een kantoor. Voor de rest bezoek ik klanten over de hele wereld en werk ik vaak van die locaties. “Mag ik een uurtje eerder komen en even bij jullie werken”, of “heeft mijn hotel wifi”, hetgeen bijna altijd zo is tegenwoordig. Waarom moet ik dan nog geld uitgeven aan een fysieke locatie?

Voor mezelf niet, maar voor mijn teams wel. Want net zoals Google en andere bedrijven beginnen te ontdekken, is het van fundamenteel belang dat teams elkaar fysiek zien en fysiek met elkaar werken. Alles doen via internet is dus niet goed voor productiviteit. We hebben dus wel degelijk een kantoor nodig, als we het zo willen noemen. Een plek waar we elkaar zien, met elkaar werken, lachen, huilen, denken en doen. Sociaal contact heet dat, gezellig toch. En gelukkig bovendien!

Deel dit bericht

Back