Book

De sleutel tot de Gouden Plak

De Olympische Spelen zijn in volle gang. Tot zover elke ochtend een gouden medaille. En ook zilveren medailles. Maar wat is zo’n tweede plaats eigenlijk waard? Helemaal niks, noppie nada!

 

Dat is wel een heel hard oordeel, en uiteraard opgeschreven om de aandacht te trekken. Want een zilveren medaille is toch ook prachtig, zou je zeggen. Prachtig voor het land, prachtig voor het team. 

Maar exact zoals een van de sporters zei:’Daar train je niet voor, je traint voor goud.” Dus zilver is mislukt goud.

 

Ooit was ik voorzitter van de Nederlandse Ryder Cup Stichting die tot doel had om dit grote sport event in 2018 naar Nederland te halen. Na de eerste grote achterstand die niet in te halen leek werden we na jaren hard werken tweede. En hadden we dus niks, helemaal niks. Het evenement ging naar Frankrijk en niet naar Nederland.

 

Als je niet streeft naar het allerhoogst haalbare zul je ook niet ver komen, is mijn vaste overtuiging. “If you don’t reach fort he stars, you will never reach the moon.” 

Ondernemers die heel erg succesvol zijn streven naar het absoluut hoogst haalbare, dat dan vaak in de ogen van anderen onmogelijk is. Denk je nou echt dat de successen van Google, Amazon, Apple, Facebook en Tesla toeval zijn? Welnee, bij al die bedrijven zitten of zaten leiders die op het ziekelijke af streven naar de top, naar de absolute macht in hun markt, naar de eerste plaats. Want tweede zijn telt niet mee.

Als je probeert parallellen te trekken tussen sport en ondernemen zou je snel geneigd zijn om te zeggen dat het bij sporten belangrijker is om eerste te worden omdat er maar zo weinig ereplaatsen te behalen zijn, namelijk goud, zilver en brons. En dat in het ondernemen een mooie winst al prima is. Maar daar gaat het niet om, het gaat om de mindset, zoals dat zo mooi heet. En daar raken we ook een beetje aan het verschil tussen managen en ondernemen. Managers zijn vaak bezig met onderwerpen als kostenbeheersing, interne hygiene en governance. Terwijl ondernemers zich richten op de risicovolle buitenwereld, groei, omzet, kansen. Willen winnen en daar alles voor over hebben is de kern van ondernemerschap. Het brengt grote risico’s met zich mee, grote opofferingen en bloed zweet en tranen. 

Als het lukt ben je de held en als het mislukt de pispaal. Dat dan toch durven is de sleutel tot goud.

Deel dit bericht

Back