Book

2018 komt eraan: “work hard, play hard”

Na een potje tennis met een van mijn zoons ook nog het kippenhok schoongemaakt. In de sneeuw, dat was wel balen. Nu zit ik voor de open haard een beetje slaperig na te denken over wat ik geleerd heb in 2017. Overigens ben ik niet zo van “wat heb ik geleerd”. Ik ben om het maar eens deftig uit te drukken niet zo contemplatief eerlijk gezegd.

 

Maar als we het toch even over 2017 en 2018 hebben dan heb ik daar wel een gevoel bij. In het afgelopen jaar heb ik echt veel te hard gewerkt. De sfeer die ik van veel ondernemende vrienden hoorde in het afgelopen jaar was “hard werken voor weinig”. 

Er waren wel momenten dat ik even probeerde iets meer ontspannen te zijn. Dan was ik, als ik mijn familieleden mag geloven, gelijk veel leuker in de omgang. En dan was ik ook, als ik naar mezelf keek, veel creatiever en veel productiever in mijn bedrijf. 

 

Het was een vreselijk spannend jaar voor mijn bedrijf Solarus. Zouden we de zogenaamde Valley of Death overleven? Zou onze supernieuwe technologie doorbreken? Zouden we genoeg financiele middelen hebben om te doen wat we wilden doen?

 

Die spanning leidde vaak tot onnodige stress, stress die bovendien niet erg bijdroeg aan succes. Zoals dat natuurlijk nooit is bij stress. Dat heb ik dan wederom geleerd; work hard, play hard. Met dat laatste wordt dan natuurlijk bedoeld dat je even hard moet ontspannen dan werken. Met evenveel kracht niks doen, tennissen, een boek lezen, een kippenhok schoonmaken.

Het zware jaar 2017 geeft een inzicht voor 2018. Misschien dat het nu eens wel gaat lukken.

Het is zo simpel eigenlijk.

Voor mij wordt het komende jaar er een met hele duidelijke taken en doelem. Simpeler kan bijna niet. Ik wil nu doorbreken met mijn bedrijf en een wederom succesvolle crowdfunding draagt daar erg aan bij. Daarnaast wil ik de “Champions League van duurzaamheid”, B Corps in Europa, een forse duw gaan geven. Zodat we aan het einde van 2018 zomaar tussen de 500 en 600 B Corps hebben in Europa.

Maar om goed te kunnen beginnen, nu eerst twee weken helemaal, maar dan ook helemaal, niks doen. Naar Suriname zonder PC en telefoon. Alles uit. Dat heet dan PLAY HARD.

Deel dit bericht

Back